Online kataloog lugejaile. Esmalt klikkida lingile -Library. Teavikute otsingumootor paremal ülaservas. Vasakul klikkides määrata enne otsingut ära, kas otsite teost kogu raamatukogust - Library- või otsite ainult vanatrükiseid - WAB - või uustrükiseid -WBB-. Selles otsingulahtris saab teoseid leida vaid pealkirja või autori nime järgi. Vasakul, andmebaaside all on märksõnaline otsingulahter  -Tags- ja sealt märksõna järgi tehtud otsing annab tulemused samasse alla ja vastustele klikkides jõuate teavikuteni. Kui soovite märksõnaotsingult (vasakult) tagasi minna pealkirja-autoriotsingusse (paremal), siis vahepeal peate värskendama sessiooni ehk klikkima korraks andmebaasile -Library- (vasakul peakaust).

Online kataloog raamatukogudele ja teistele koostööpartneritele. Ainult lepingulistele kasutajatele

Peakataloog töötab Reuthers Endnote X9 ja X20 programmis ning sünkroniseerib andmeid pilvesüsteemi Zotero ja Endnote Web programmides. Esimene elektronkataloogi programm oli ProCite5, mille arendamine on tootja Thomsoni poolt lõpetatud. Enne elektronkataloogide kasutusele võtmist oli kaartkataloog.

Otsingute pealkirjade märksõnade puhul on erisused järgmistel tähtedel: V=W ja Ä=AE, S=SS, I=J jt. Näiteks kui mõne vana trükise või isikunime algus on W tähega ja te sisestate otsingusse V algustähe või vastupidiselt, siis ei tunne kataloog seda ära ja tulemust ei esita. Kataloog annab päringutele ainult nii nagu nad sisestatud on. Seda tuleks tähele panna autorija märksõnade otsingutel. Pealkirjade puhul on see probleem lahendatud nii, et kataloogimisel lisatakse pealkirja väljale ka variantpealkirja väli, kus vana kirjaviis taandatakse tänapäevasesse keelekasutusse. Kõik tiitelandmed sisestatakse kataloogi tiitellehelt!  Kui kaanel erineb pealkiri tiitellehel olevast pealkirjast, siis kaanel olev pealkiri lisatakse variantpealkirja väljale. Kataloogides on detail- ja üldotsingu väljad. Online kataloogid on seadistatud vaikimis üldotsinguteks ja seal saab otsida korraga nime-, pealkirja ja märksõna järgi, pealkirja ei pea täiesti välja kirjutama, piisab vaid ühest või paarist sõnast pealkirjas. Zotero süsteemi kasutamisel on otsingute võimalused piiratud või ei tule vasted välja nii nagu peakataloogis raamatukogus, vajadusel võib saata meilitsi päringud WAB raamatukogule, et kontrollida teavikute olemasolu peakataloogist.

Share this page